Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Παρουσία ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Aγ. Νικόλαου στη ΣΝΔ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, στον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.



Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Α’ Αντιπρόεδρος Ιωάννης Τραγάκης ενώ παρόντες ήταν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, οι βουλευτές Θοδωρής Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Τέρενς Κουΐκ και Παναγιώτης Μελάς, ο δήμαρχος Πειραιώς Γιάννης Μώραλης, όπως ακόμα εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.




Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Είναι ξεχωριστή η χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα, ανήμερα και της δικής μου ονομαστικής γιορτής, εδώ μαζί σας, για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο. Τον ιεράρχη από τα Μύρα της Λυκίας, Προστάτη των ναυτικών μας και του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Τόσο από την ζωή του Αγίου, στον οποίο ανατρέχει η Εκκλησία μας, όσο και από την λαϊκή μας παράδοση, προκύπτει καθαρά ότι ο Άη Νικόλας είναι  η καταφυγή μας  στις τρικυμίες. Στις τρικυμίες και κυριολεκτικά και μεταφορικά, 1.671 χρόνια μετά την κοίμησή του.

Η ταπεινή μορφή του, όπως άλλωστε αποδίδεται στις περισσότερες αγιογραφίες, σχετίζεται, σε όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού μας, με τη Ρωμιοσύνη και τη σύνδεσή της διαμέσου των αιώνων με τη θάλασσα.



Η Ιστορία μας είναι έμφορτη από ιστορίες ναυτικών και ναυτοσύνης, με ήρωες καπετάνιους όπως ο Οδυσσέας, ο Νέαρχος, ο Νικηφόρος Καραντινός, ο Νασάρ ο Βυζαντινός, ο Κανάρης, αλλά και καπετάνισσες όπως η Μαντώ Μαυρογένους, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα.

Σε αυτήν την παράδοση γνωρίζω ότι παραμένετε πιστοί, συνεχιστές των προγόνων μας.

Είστε οι φύλακες του Αρχιπελάγους, αποφασισμένοι και ταγμένοι στο καθήκον. Αποτελείτε εγγύηση για την ανεμπόδιστη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού στη θάλασσα.

Ξέρετε καλά ότι η παρουσία και μόνο μίας φρεγάτας, μίας  πυραυλακάτου, η ανάδυση ενός υποβρυχίου, εμπνέει αισθήματα σιγουριάς και υπερηφάνειας στους νησιώτες, μέχρι την τελευταία εσχατιά της Πατρίδας μας.

Πριν από λίγες εβδομάδες είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ αναλυτικά στο Αρχηγείο του Στόλου για τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Τότε, χαρακτήρισα το Πολεμικό Ναυτικό σαν έναν από τους καθοριστικούς βραχίονες ισχυρής αποτροπής που διαθέτει η Πατρίδα μας.

Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής θα ήθελα να επαναλάβω ότι το κράτος της θαλάσσης είναι μέγα. Αυτό αναφέρεται στο έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελεί όμως διαχρονική, γεωπολιτική αρχή. Επιτρέψτε μου όμως να προσθέσω ότι το αξίωμα αυτό έχει όχι μόνο στρατιωτική, αλλά και οικονομική διάσταση.


Η ναυτοσύνη των Ελλήνων μπορεί μάλιστα να αποδειχθεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα, στην προσπάθειά να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα της εξαετούς οικονομικής κρίσης. Στη σημερινή συγκυρία, όλα δείχνουν ότι εξερχόμαστε επιτέλους από αυτή την δοκιμασία.

Αναζητούμε λοιπόν πολλαπλασιαστές ανάπτυξης, όχι μόνο για να επουλωθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πληγές της δυσχερούς εξαετίας που βίωσε η ελληνική κοινωνία, αλλά για να ανοίξουμε νέους δρόμους, για να δημιουργήσουμε το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την πατρίδα μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γεγονός ότι παρότι η ναυτοσύνη μας μεγαλουργεί στα πέρατα του κόσμου και μας έχει κάνει υπερήφανους, η συσσωρευμένη αυτή γνώση και εμπειρία δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς έως σήμερα.

Δεν χρησιμοποιήσαμε τη θάλασσα -όπως οι πρόγονοί μας- για να πραγματοποιήσουμε και την υπέρβαση από την κρίση.

Στη χώρα μας όμως διαθέτουμε εξαιρετικού επιπέδου σχολές που προάγουν τη ναυτοσύνη και τις επιστήμες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί γύρω απ’ αυτήν, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Έλληνας ναυτικός είτε υπηρετεί στο Πολεμικό Ναυτικό είτε στην Εμπορική Ναυτιλία, να θεωρείται διεθνώς και να είναι πράγματι ο καλύτερος στο είδος και την ειδικότητά του.

Με αυτήν την τεχνογνωσία και τη γνώση, που αποτελεί δύναμη ισχύος, μπορούμε να διακριθούμε, αξιοποιώντας εργαλεία τα οποία ίσως μέχρι σήμερα δεν έχουμε επαρκώς εκτιμήσει και αξιολογήσει.

Αυτή η υπεραξία που έχει δημιουργηθεί,  μπορεί με την ανάπτυξη εξειδικευμένης Έρευνας και Καινοτομίας να παράξει εφαρμοσμένη τεχνολογία, να κινήσει γρανάζια της οικονομίας, να ενισχύσει τη βιομηχανία, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Τέτοια εργαλεία δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα αφήνουμε αναξιοποίητα.

Αυτό δεν συνιστά ευχή εξαιτίας της ημέρας. Είναι πρόκληση για όλους μας, κυρίες και κύριοι, να αξιοποιήσουμε το εθνικό κεφάλαιο της τεχνογνωσίας του ανθρώπινου δυναμικού μας.

Αιώνες εμπειρίας έχουν αποθησαυρίσει στο γενετικό μας υλικό τεράστια τεχνογνωσία και δυνατότητα. Και είναι το ερέθισμα για να σκεφτούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε. Το παράδειγμα για το παραγωγικό μοντέλο που χρειαζόμαστε μας το έδωσαν όσοι εργάστηκαν και εργάζονται και σήμερα κοντά στη θάλασσα.

Πιστεύω ότι η εξήγηση του παγκόσμιου πρωταθλητισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας σε πλήρη δυσαναλογία με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας μας και το μεταφορικό έργο από και προς την Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να ανατρέχει στην γενετικά συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων στη θάλασσα.

Πιστεύω επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη σημαντική δραστηριότητα που ανέπτυξε στο πλαίσιο των εθνικών αμυντικών αναγκών και να διατηρήσει φορείς ναυπήγησης και επισκευής σκαφών του Πολεμικού αλλά και του Εμπορικού Ναυτικού, που θα λειτουργούν ως ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγικής διαδικασίας, έρευνας & ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, υποστήριξης της εφοδιαστικής αλυσίδας και ανάπτυξης παραλλήλων δραστηριοτήτων.

Έχουμε δυνατότητες που μπορούν όχι μόνο να καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας, αλλά και να υπηρετήσουν ανάγκες άλλων χωρών που θα εμπιστευτούν την ελληνική γνώση, αναγνωρίζοντας την εμπειρία μας στη ναυτοσύνη αλλά και την αξιοπιστία μας.

Και θέλω να σας πω ότι αυτή την τεχνογνωσία που διαθέτει το Πολεμικό μας Ναυτικό την ζητούν σήμερα και άλλες χώρες της Μεσογείου αλλά και πέραν της Μεσογείου, ως απόδειξη των όσων συνεχίσατε να επιτυγχάνετε, παρά τις δυσχέρειες της οικονομικής κρίσης.

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ, στη διατήρηση του κεκτημένου του ισχυρού αξιομάχου παρά την κρίση. Θα χρησιμοποιήσουμε αντίθετα αυτό το επίτευγμα ως περαιτέρω εφαλτήριο επανεκκίνησης.

Πριν από δύο ημέρες, όταν είχα την τιμή να επισκεφθώ τη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο, υπογράμμισα ότι προτίθεμαι να εργαστώ ώστε να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί σαφής οδικός χάρτης σε εύλογο χρονικό διάστημα για τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων από απλό καταναλωτή σε σημαντικό παραγωγό καινοτομίας και τεχνολογίας. Το εννοώ πλήρως.

Η ανάπτυξη άλλωστε, νέων δραστηριοτήτων που προάγουν τον χαρακτήρα κοινωνικής και οικονομικής συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνιστούν τροχοπέδη.

Είναι σύνδεση με την παράδοσή μας και απόδειξη ότι βασικές ικανότητες και αξίες μετεξελίσσονται προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, του Έθνους, της Πατρίδας μας.

Είναι η κινητήρια δύναμή μας για να πάμε μπροστά και να δείξουμε ότι η πρόοδος δεν είναι η συντήρηση παρωχημένων μόνων μοντέλων, αλλά αντίθετα η δυνατότητα δημιουργίας νέων  αναπτυξιακών και παραγωγικών δυνατοτήτων.

Εσείς, τα στελέχη μας, δίνετε τα ερεθίσματα να πάμε, όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά και σας συγχαίρω για αυτό. Παρακαλώ συνεχίστε το έργο σας, σεβόμενοι την παράδοση του Ναυτικού και την ένδοξη Ιστορία της Πατρίδας μας.

Εσείς είστε η Ελλάδα της τιμής, του φιλότιμου και της αξιοπρέπειας. Το γνωρίζουμε και να είστε βέβαιοι ότι πλησιάζει η ημέρα που θα έχουμε την δυνατότητα να το ανταποδώσουμε.

Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να είναι παραστάτης σε όποιον βρίσκεται στη θάλασσα, να προστατεύει το Πολεμικό μας Ναυτικό, το Λιμενικό Σώμα, τα Ελληνικά Εμπορικά πλοία, τους Αξιωματικούς, τα πληρώματά και τις οικογένειές τους.

Χρόνια πολλά σε όλους!».

Μετά το πέρας της τελετής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συνοδευόμενος από τον ΥΦΕΘΑ και τη στρατιωτική ηγεσία επισκέφθηκε την ΤΠΚ «Δανιόλος» και το Υ/Β «Παπανικολής», που είναι ανοικτά προς επίσκεψη από το κοινό στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να ευχηθεί στα πληρώματα και να ενημερωθεί εκ νέου για τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών των μονάδων του Στόλου, καθώς και να συνομιλήσει με τους πολίτες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) και της Οργάνωσης AHEPA στην ΕΑΒ

Επίσκεψη στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) και της Οργάνωσης AHEPA, καθώς και εκπρόσωποι εβραιοαμερικανικών οργανώσεων (B'nai B'rith International, Conference of Presidents of American Jewish Organizations). 

Συνάντηση ΥΕΘΑ Νίκου Δένδια με τα πληρώματα που διέσωσαν 700 μετανάστες νοτίως της Ιεράπετρας

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας κάλεσε σήμερα  στο γραφείο του τον Κυβερνήτη, τον Ύπαρχο και τον Α΄ Μηχανικό  της φρεγάτας «Ύδρα» του Πολεμικού Ναυτικού, εκ μέρους  όλου του πληρώματος, όπως επίσης το πλήρωμα  του ελικοπτέρου  “Super Puma” που αποτελείται από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας  και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, τους οποίους και συνεχάρη  για την επιτυχή Επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) νοτίως της Ιεράπετρας, κατά την οποία διασώθηκαν άνω των 600 ατόμων που επέβαιναν σε ακυβέρνητο φορτηγό πλοίο.

Διήμερη επίσκεψη ΥΦΕΘΑ Νικόλαου Χαρδαλιά σε Σχηματισμούς και Μονάδες σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, το διήμερο Τέταρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, θα μεταβεί στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας.