Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΕΔ-ΣΑ: Οι «γκρίζες ζώνες» των βελτιώσεων

Οι νέες ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών και των στελεχών των Σ.Α., που έφερε ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών, Χρηστός Σταϊκούρας, στο νομοσχέδιο... «ρύθμιση συνταξιοδοτικών θεμάτων του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» έγιναν στην πλειοψηφία τους δεκτές με ικανοποίηση από τους ενδιαφερομένους, χωρίς όμως να λείπει και ο προβληματισμός για μια σειρά από «γκρίζες ζώνες» των ρυθμίσεων που μένουν αδιευκρίνιστες.



Με τις ρυθμίσεις του X. Σταϊκούρα:

1) Αναγνωρίζεται ως συντάξιμος, για τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο χρόνος που μεσολάβησε από την κύρωση των πινάκων επιτυχίας (το έτος 1989) μέχρι την κατάταξή τους στα Σώματα αυτά με την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών.

2) Προβλέπεται, σε ένδειξη αναγνώρισης του έργου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, το οποίο παρέχεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, ότι η υπηρεσία των προσώπων αυτών σε όλες τις οργανικές Μονάδες και Υπηρεσίες προσμετράται, έως και πέντε έτη, στο διπλάσιο, επεκτείνοντας έτσι την παροχή της ανωτέρω δυνατότητας στο σύνολο του προσωπικού. Η επιπλέον δαπάνη καλύπτεται από την καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

3) Θεσπίζεται η σταδιακή μετάβαση στις διατάξεις του νέου Ασφαλιστικού των στρατιωτικών που κατετάγησαν στην υπηρεσία από το έτος 1990 και μετά, με αύξηση του χρόνου παραμονής στην υπηρεσία κατά ενάμισι έτος για κάθε επόμενο έτος θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης, ώστε να μην υπάρξει βίαιη προσαρμογή των προσώπων αυτών, δεδομένων και των ιδιαιτεροτήτων που ενέχει η άσκηση των καθηκόντων τους.

4) Προβλέπεται η καταβολή της σύνταξης σε στρατιωτικούς, άντρες και γυναίκες, που έχουν ανάπηρο παιδί ή ανάπηρο σύζυγο, με τη συμπλήρωση των 25 ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του 50ού έτους της ηλικίας, προκειμένου να τηρηθούν συνθήκες ίσης μεταχείρισης με τους πολιτικούς συνταξιούχους.

5) Αποδίδεται στους οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβάλει για επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ, ενώ παράλληλα είχαν καταβάλει για την ίδια αιτία ασφαλιστικές εισφορές και στα οικεία μετοχικά ταμεία.

6) Παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν από την 1-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά τον χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είτε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είτε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη για την περίπτωσή τους ασφαλιστική λύση.

7) Δίδεται η δυνατότητα της αναγνώρισης του χρόνου άδειας άνευ αποδοχών μέχρι πέντε έτη, με καταβολή των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως με τη ρύθμιση κερδισμένοι, όπως φαίνεται, είναι οι στρατιωτικοί που ασφαλίστηκαν από 1/1/1990, που μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τους ίδιους όρους με όσους θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι 31/12/2014, αλλά και να εξαγοράσουν πλασματική πενταετία (περί τα 110-145 ευρώ/μήνα). Παρά το θετικό όμως των διατάξεων, που αποκαθιστά κατά ένα μέρος δυσμενείς αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνει και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων ΣΣΑΣ, παραμένει άγνωστο το πώς αυτές οι διατάξεις θα υλοποιηθούν στους στρατιωτικούς που έχουν περάσει στο ΙΚΑ, αλλά και το πώς θα αντιμετωπίσουν τους τρίτεκνους στρατιωτικούς.

http://staratalogia.blogspot.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πρόσθετα Δικαιολογητικά Υποψήφιων Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ)

  Το ΓΕΕΘΑ ενημερώνει ότι λόγω της παράτασης της ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών μέχρι την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 στις προκηρύξεις πρόσληψης των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Κοινού Νομικού Σώματος, οι υποψήφιοι που έχουν καταθέσει δικαιολογητικά μέχρι την Τρίτη  26 Απριλίου 2022 και έχουν αποκτήσει μετά την ημερομηνία αυτή επιπλέον γραμματικές γνώσεις ή προσόντα που επηρεάζουν τη μοριοδότησή τους, δύναται να υποβάλλουν τα επιπλέον δικαιολογητικά στις παρακάτω διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail):    - Για τον Στρατό Ξηράς: epop.katataxi@army.gr  - Για το Πολεμικό Ναυτικό: epop@navy.mil.gr - Για την Πολεμική Αεροπορία: epop.epitropes@haf.gr - Για το Κοινό Νομικό Σώμα: geetha_dsl@stratologia.gr

Ο Α/ΓΕΕΘΑ στην περιοχή ευθύνης του Δ΄Σώματος Στρατού για τις "τελευταίες πινελιές"...

Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο πλαίσιο της Εθνικής Διακλαδικής Άσκησης Μεγάλης Κλίμακας «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ – 21» μετέβη στην Περιοχή Ευθύνης του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Νομό Έβρου.

Πολύτιμη συνδρομή του ΓΕΕΘΑ κοντά στους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς και της συνδρομής των Ενόπλων Δυνάμεων στον κρατικό μηχανισμό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, από την πρώτη στιγμή μετά τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο της Κρήτης ενήργησε ως ακολούθως: